2011. szeptember 27., kedd

A spekuláció művészete

A spekuláció, mint művészet elég bizarrnak hangzik, de egy tőzsdespekuláns szájából több, mint frappáns gondolat. Dickson G. Watts -, aki a new yorki tőzsde elnöke volt 1878-ban, márpedig komolyan gondolta. Szerinte tőzsdézni csak elegánsan lehet. Az  igazi nagyágyúk ugyanis átlátják a hisztéria és a manipuláció keltette zűrzavart és még időben megteszik tétjeiket.

A spekulánst azt különbözteti meg a játékostól, hogy nem ad tippeket és nem hallgat tippekre. A spekuláns kivár, összevet és dönt- méghozzá gyorsabban, mint mások- és nyer. Elegánsan. A spekuláns beszélget, udvarol, időjárást néz az újságokban, eszik- iszik, látszólag tétlen, fura különcségei vannak. Figyel, információkat gyűjt és 2 lépésben sakkot ad partnerinek, ha ahhoz van kedve, ha azt ő úgy akarja. A spekuláns viszont  nem szerencsejátékos, akit kizárólag a jószerencse vezet orránál fogva, a spekuláns bizalmat szavaz vagy von meg, amivel hatalmas energiákat mozgat meg, mondhatni frissít.

A spekulációt, az ördögtől magától eredeztetik, akik félnek tőle. És jó okuk is van rá, mert felelősséggel jár a tudás: sokak életét határozza. Ismeretlen bűbájnak tűnik a spekuláns elme ragyogása, de ami  az egyiknek siker, az a másiknak nem mindig. A piaci krachok, a tőzsdei boomok,a befektetők nem a gazdaság működésén alapulnak, hanem a piacok hangulata alapján működnek. Hangulatok, ha találkoznak az ám a szép! Az embereket általában a kapzsiság, a félelem, a tudatlanság és a remény miatt kockáztatnak.

Emlékszik még a cukor árának gyors emelkedésére, az üres polcokra és a nagy sóhajjal megvett 350 forintos cukorra?  És a benzin heti áremelkedése érinti –e? Kapott-e már tuti tippet, hogy most kell fektetni ezüstbe és aranyba? Szólt-e már a nagymama, hogy  most spejzoljon be lisztből és olajból?  De mi történik akkor, amikor mindenki egy felé rohan?  Mi történik akkor, amikor mindenki egy kijárat felé tart egy sötét szobából?  Vajon mindenki kijut-e épségben? A pánik nem jó tanácsadó. Hiába van pánik szoba, pánik beteg, pánik roham és sorolhatnánk mi minden nem a józan észt kell a hömpölygő érzelem elé vetni. A spekuláns más logikával, a világvége vészesen csengő harangok idején csendben kezd el bevásárolni.
                                                                                                                                    
Andre Kosztolany, a 20 század egyik legegyénibb stílussal bíró tőzsdei szakembere intellektuális sportnak tartotta a spekulációs játékot. Olyan helyzeteknek, ahol a homo sapiensből homo ludens lesz. Itt azért nem finomkodott, azt mondta az igazi spekuláns egy keljfeljancsi. A viharok a tőzsdén ugyanis mindenkin átgázolnak, ez alól egy spekuláns sem kivétel, de nem mindenki áll fel. Az képes csak újrakezdeni, akinek van elképzelése, akinek van ötlete és akinek van önálló véleménye, ahhoz, hogy a befektetési tippeket  maga találja meg. Nem könyvből szerezhető tanulmányok ezek!

Na de miért is jó nekünk ennyi mindent tudni egy spekulánsról? Azért tartom fontosnak, mert úgy tűnik mi magunk is piacokon élünk, piacokból élünk. Van ugye a munkaerőpiac, a házassági piac, az ingatlan piac, az élelmiszerpiac, a gyerek és iskola biznisz,  az egészségünkről és a jólétünkről ne is beszéljünk. Szóval nem mindegy, hogy bábuk vagyunk, akit mozgatnak, vagy mi magunk is látjuk a bábuk következő lépését.

Mit gondol Ön mondjuk a saját házassági / párkapcsolati piacáról? Milyen befektető Ön ezen a piacon? Mennyit hajlandó még például befektetni aktuális kapcsolatába? Tudja, hogy mit és esetleg mikor szeretne nyerni belőle? Persze szögezzük le már az elején: rövid vagy hosszútávú befektetésben gondolkodik? Tudja, hogy mennyi most az Ön piaci értéke? Mivel lehet még növelni? És a másiknak? Ne mondja, hogy nincs! Mi teszi Önt vonzóvá?  És partnerét? Van  mondjuk vészforgatókönyve betegség esetén?  Ha megkérem,  lerajzolná egy idővonalban mit mutat a kapcsolatuk a kezdetektől mostanáig? Mit látna az évszámokkal osztott vonallal maga előtt? Csak hepék és hupák? Egyenesvonalú egyenletes emelkedés vagy éppen laposodás jellemzi? Emlékszik még mi történt a csúcson? És akkor, annál a nagy törésnél? Elment, megcsalta, beteg szülő,sok volt a munka? Esetleg együtt, ketten válaszolnának ezekre a kérdésekre? Összevetve mit mutat a két grafikon?

Hm, mennyi kérdés!  Ne válaszoljon azonnal, legyen nagyvonalúan elegáns! Ha nem teszik amit lát, van még mit tanulni! Legyen bizalma saját magában, keljen fel, járjon egyet és szerezzen még több tapasztalatot. Ne hazárdírozva, nem félve, hanem felkészülten.

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése