Coaching

 
 

A coaching értelmezésem szerint  egy edzésfolyamat, amely önfejlesztésre alapul és a személyiségfejlődésen keresztül épül. A coaching egy tanulási ütemterv, amely segít az egyéni és személyreszabott érzelmi fejlődéshez. A coaching nem levelező, nem skype-os, hanem egyéni és személyes beszélgetésen alapuló megismerő, tanuló folyamat.
 
A coaching a 90-es években, a pozitiv pszichológia és a well-being kutatások ötvözetéből  kinőtt  irányzat , amely a szervezeti kultúra részeként épült be a felsővezetők döntéhozatalát segítő vállatirányítási folyamatokba. Még a legnagyobb vállatokat irányitó vezető is esendő és halandó ember.

Talán sokak számára kiábrándító, de a coachingban sincsenek általános,  készenadható sikerreceptek. Minden ember egyedi.  Viszont vannak hatékony megoldási technikák, amelyeket mindenki saját üteme szerint építhet be a mindennapjaiba, személyes kapcsolataiba. 

Egy sikeres coachingfolyamat segítségével teljesebb lehet azok számára az élet, akik új útakra készülnek maguk szántából, vagy  szándékosan/ véletlenül kerültek kényszerpályára, de  azok számára is adhat újat,  akik  távoli és még ismeretlen célok felé akarnak eljutni.
 
A kitűzött célok eléréséhez nemcsak útvonaltervek, hanem teljes fizikai és lelki felkészültéség, masszív állóképesség is kell. A profi edzés megköveteli az izmok nyújtását, a fokozatosan növelt terheléssel. A profi adottságok és élet adta felszerelés mellé kell egy felkészítő, kísérő szakember is.

A technikák  elsajátíthatóak. Ahogy a szivarhoz, a jó borokhoz  és legkellemesebb parfümökhöz is kell egyfajta többlet tudás, belső tartalom, valami új story ami a kedvenchez kapcsolódik, úgy önmagunkhoz sem árt csábítóként viszonyulni. A kérdés az, hogy vajon elég vonzóak vagyunk önmagunk számára? Most?

Sokan saját maguk kezébe veszik az irányítást. Míg mások a barátokéba. Tanácsokat kérnek és cserébe fárzisokat kapnak. 'A szegény embert az ág is húzza', meg 'teher alatt nő a pálma', 'majd csak lesz valahogy'.  Ezzel a felfogással tovább lehet lépni,  de kimagasló sikereket elérni hosszútávon nem nagyon. Ha a terhelés növelése egyre hosszabb felépülési időt vesz igénybe, hamar belefáradunk izzadságszagú küzedelmeinkbe és  ezzel a fárdtságérzettel csak lázong a szervet és hárításként igyekszik elkerülni az újabb erőtpróbáló edzést.

A segítőszakma korábbi technikái, a segítőkönyvek garmada azért nem hatékony, mert a lelkesen kezdő és edző embert  egyre fáradtabb a pszichikai nyomás alatt tartja-hosszútávon. Így, még ha szükségét is érzi a külső támogatásnak, inkább elkerüli a segítőkkel való kapcsolatot, mert a cél elérése egyre távolabb kerül tőle a valóságban. Kinek van kedve beledögleni az életbe, évekig analizáltatni magát vég nélkül?!
 
A coaching   érdeklődő, és önmagán dolgozni akaró emberek számára lehetőség. Az élet nem áll meg és a jövőben  sem lesz kevesebb  megoldandó helyzet, feladat. A különbség csak az , hogy akinek lesz ereje, lehetősége azok megoldására, új élményekkel való feltöltődésre, mentális frissülésre annak sikerül továbblépnie.
 
Az, aki az unalomtól, a fásultságtól vagy a kilástástalanságtól legyengült,  akinek a tanult tehetetlenség  hosszú és láthatatlan folyamatok révén bénítja le a gondolkodását. Aki viszont megtanul a kihívások hullámain egyensúlyozva szörfölni és élvezni azt, az új vizekre evezhet.
 
Biztos történt már az életükben olyan, hogy úgy érzeték  jó időben, jó emberrel beszélgettek, ami révén  már másként látták kilátástalan helyzetüket. Megvilágosodtak, összeállt a kép és még fel is töltődtek.
A coaching folyamat során,  ha Ön kinyilik a világra, akkor érezhetően a világ is megnyíilik Önnek.  Ha felkeltette az érdeklődését a coaching, akkor írjon   egy személyes találkozó időpontjának egyeztetéséhez.

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték