2012. január 10., kedd

Túlélőkönyv kockás füzetbe írva


Mikor gyerekkorom egyik legszebb nyarán a Pöttyös Könyvek sorozatból A két Lottit olvastam, két dolog maradt meg bennem.  Az, hogy az apa bejárónője által vezetett háztartási naplót valamelyik leányzó folyamatosan átnézi, valamint az, hogy anya receptje szerinti húslevesbe szerecsendiót reszelnek. Nyilvánvalóan olyan apró részletfinomságok ezek, amelyek nem mérvadóak a történet szempontjából. A főszereplők karakterének ábrázolásához azonban hozzáadott értéket képviselnek. Ezekről a gondolataimról akkor egyáltalán nem írtam a nyári olvasónaplóban,de  nem ám! Egyrészt, mert nem tudtam mi is az a háztartási napló, másrészt  a szerecsendióról sem hallottam akkortájt. Na de tegye fel a kezét, aki egyáltalán emlékszik ezekre a részletekre?! 
A legínségsebb időkben sem, még a Com-Pack  fűszerek és a grúz tea idején sem került són és borson kívül más fűszer a családi húslevesbe. A mai napig masszívan a hús, a csont és a zöldségek  trimuvirátusa tartja egybe az otthoni ízeket a lábosban. A szerecsendiót másra tartogatom.

A háztartási napló az már más. Ilyen szót nem tartalmazott sem Bakos Idegenszavak Szótára. Néhanapján elképzeltem, hogy főszereplőim egy könyv felett görnyednek, aztán sóhajtozva lapozgatnak benne, mint valami iskolai napló felett a tanárok. De nem jutottam fogalmilag közelebb hozzá. Aztán eltelt néhány év és megláttam.  Kockás füzet , hoppá bocsánat négyzetrácsos volt, satynya és vékonyka, amibe szálkás számokkal és dőlt sorokkal voltak beírva a kiadások lakbér, villany, közlekedés, posta címszavak havi bontásba. Aha, szóval erről van szó! Ilyen füzetet nem soha senki nem vezetett otthon.

A pénztelenségben a havi kiadásaikat nem összesítették családom tagjai, talán azt gondolván szégyen volna már az is, ha csak leírnák azt a keveset.  Még azzal is csak kopna értéke ha látnák.  Munkaszolgálat, kitelepítés, kulákvilág, földrengés a nagyobb állomások a családi legendáriumban. Nem volt sem jobb, sem szebb akkor sem az élet. És még olyan régen sem volt az, amikor a vakolatlan házakra felvett hitelre a fizetések nagyja a bankban landolt. Egyedül nem megy.. énekelték a Ripacsok című filmben, míg télen a szomszédok felváltva álltak éjszakákat sorban TÜZÉP telepen 5-5 mázsa szénért, ami egy hétre volt elég talán, aztán reggel irány a munka. Válságos volt akkor is a valóság, de aki akart segített, ott ahol tudott. Például egy tál levessel, vagy egy kiadós pogácsa recepttel.

1 kg liszt
40 dkg zsír
2 dkg élesztő tejben felfuttatva
1 pohár tejföl
1 tojás
2 tojás sárgája
ízlés szerint só

Problémák, nehézségek minden nap vannak, nem kell ahhoz maja világvégén izgulni, vagy egyéb jóslatokat olvasni korán reggel.  Ahogy Herbert Stein közgazdász mondta, ami nem tartható örökké, az valamikor megáll. A megakadás sem egy rögzülés. Jobb esetben dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb kikerüljünk belőle.

Ha változik a világ, a legtöbb, amit tennünk lehet az az, hogy mi magunk is változunk. Ha egyéni életünkben bizonytalanok vagyunk saját lehetőségeinkben, akkor teszünk érte, hogy legyen egy biztos pontunk.
A coaching során minden egyes beszélgetésnél eljutunk a legkritikusabb pontig - függetlenül a kiinduló helyzet témájától-  oda, ahol meglévő világának legrosszabbikát, akár a purgatóriumot írja le a coachee. Elmondja mi lenne ha a mostani édes élet elmúlna. Elmondja, mi lenne, ha összedőlne akár egy kártyavár. Azt, hogy nem tudja mi lenne, ha mindez tényleg megtörténne. Ha vége lenne ennek a mostani világának. A coaching nem világokat rombol, hanem világokat épít, erősít. Olyanokat, amelyek az önmagát kereső ember számára megfoghatóak. Olyanokat, amelyeket  közös munkával valós tartalommal tudunk felruházni, amelyek illenek a coachee személyiséghez, gondolkodáshoz. Olyat, amelyben a coachee megtalálja a kontrollt az életében, hogy ismét  összefüggéseiben tudja értelmezni a világot, amiben él és érzi jól magát. A közösen felvázolt jövő szcenáriók olyan vágyteljesítőkre épülnek, amelyekkel észrevétlenül juthatunk el reménytelenségből a sokrétű lehetőségek élhető világába.

Mióta megszegtem a saját magam állított szabályt, miszerint hitelt nem veszek fel, nekem is  van háztartási naplóm. Igen tanulságos mutatókkal hónapokra visszamenőleg, elgondolkodtató diagramokat is tudok csinálni saját magam elrettentésére. Így kerül vissza (néha) egy-egy pár cipő a polcra a boltban, így marad el egy–egy mozi, de helyette ezekből lehet utazni, rendbehozni a lakásban. Igaz is, a mai modern kockásfüzetemet nem tarkítják zsírfoltok, szamárfülek. Excelnek hívják ezt az alkalmazást, amely a háztartási pénzügyek útvesztőimben helyretesz.

Apropó tudják, hogy mit jelent az excel angolul? Kitűnni, jeleskedni valamiben.

Excel van otthon?

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése