2011. november 15., kedd

Apró kis hazugságok


Kétféle ember létezik, az egyik, aki mindig megmondja amit gondol, a másiknak pedig vannak barátai. Elég ha visszaemlékszünk korai meséinkre, rájövünk, hogy igazmondó juhász élete  sem fenékig tejfel. Az örökös igazmondással nem jár együtt a szerencse. Sőt, még egy király sem viseli jól a kritikát, hiába  meztelen.

Az angol kutatók szerint  legtöbbször önzésből hazudunk. Ha új helyre, ismerősök, munkatársak közé kerülünk még jó,  hogy inkább az előnyösebb oldalunkat mutatjuk. És az ez még akkor is így van, ha nem is igazán tartjuk nagyra a társaságot. Színház a világ, mindnyájan színészek vagyunk benne. Igyekszünk minél vonzóbb és csábítóbb ajánlatot adni a másiknak, azért hogy minél többen megvegyék az általunk ígért szépséget. De aki megveszi, az már meg is eszi. Bármennyire is szépítjük a dolgot a kapcsolatainkban elejtett hazugságok többsége önző hazugság.

Bár a hazugságok között van ártalmatlan hazugság és ártó is, indítékukat tekintve mindvégig önmagunk szimpatikussá tétele a legfőbb cél. Persze a vágy is, hogy elkerljük az ezzel járó  büntetést vagy szemrehányást, de nem baj ha mindeközben valami  előnyhöz is jutunk lsd. spekuláció művészete, bár egy jó állás megszerzése érdekében megszépített képesség már nemcsak az ambíciónkat mutatja, ha lelepleződünk.

További kutatások alapján az derült ki, hogy a hazugságok csupán egynegyede önzetlen. Az önzetlen hazugságok ugyanis külön kategóriát képvislenek,  mert ilyenkor nem önmagunkat, hanem mást védünk. Hasznunk nem származik belőle, de a kegyes hazugsággal akár földi üdvösséget is nyerhetünk. Amikor az orvos kíméletből nem mondja el a teljes igazságot, akkor felmerül az etikai kérdés, másrészt utólag sem fordítható vissza már a folyamat. A feloldozás és oldás reménye sokat segíthet mások továbblépésében és fejlődésében.  Ha,  megtudjuk, hogy csalja a barátunk a házastársát nem jelenti azt, hogy azonnal az igazság kardjával rontunk segítségére a helyzet megoldásában. A konfliktusok okozta további viharfelhők elkerülése érdekében inkább harapunk a szánkba, csakhogy csituljanak körülöttünk a kedélyek. 

Mindenki hazudik, füllent, lódit, nypmja a dumát: kortól és nemtől függetlenül napi kapcsolatainkban átlag kétszer derül ki, hogy nem mondunk igazat. Minél fiatalabb valaki annál nagyobb az esélye, hogy rajtakapják, de ez sem tántorítja el a továbbiakban kegyes füllentéstől. A hazugság ugyanis tanulható és gyakorlással egyre jobban elsajátítható folyamat. Már a 3 éves gyerekek is képesek arra, hogy örömet mímeljenek egy nem kívánt ajándékért, sem hogy megbántsák közeli családtagjaikat. Az édesség mindent visz.

Az emberek többsége szereti ábrándosan ártatlannak feltüntetni magát, úgy hogy nem tud hazudni, de ennek ellenére sikerrel tudja leplezni a hazugságot.
A valóság azonban ennél fájdalmasabb. Sokkal jobban hazudunk, mint gondoljuk. Bár vannak átlátszó hazugságok, mégis kevesebbszer okoznak drámát, mint azt ezek után elvárnánk.

A nők vagy férfiak hazudnak gyakrabban? Nyilván mindenki a másikra mutogat. Pedig egy amerikai  kísérletben arra jutottak, hogy a hazugságok számát tekintve nincs különbség a két nem között. A viszont nők gyakrabban élnek az önzetlen hazugság eszközével, mint a férfiak, hogy kedvezőbb színben tűnjenek fel.  A hazugságok elviselésének különbsége ugyanis  a bűntudat nagysága között  mérhető. A nők inkább hajlamosabbak a bűntudatra és ez riasztja őket  vissza a gyakoribb hazugságban. Ha pedig egy nőnek hazudnak, azt a kapcsolat beszennyezéseként élik meg és negítvan viszonyul a tetthez, nehezebben bocsájt meg, mint egy férfi. 

Ismeretlennek könnyebben hazudunk, de hál istennek látványosan csökken a hazugság szintje és foka a párkapcsolatokban. Bár a randevúzás kezdetén szereti itt is legkedvezőbb színben feltüntetni magát mindkét fél, a férfiak előnyben! a párkapcsolat intenzitásával viszont minimálisra csökken a hazugság mértéke, ami egyenes arányban áll a másik kiismerésével. Az érzelmi reakciók megismerése ugyanis sokkal jobban veszélyezteti a lebukást, mint idegenek előtt. Persze olyan kapcsolatok is vannak, ahol már ezt  sem hánytorgatják a látszat kedvéért.

Az, hogy ezek után miért olyan alacsony a hazugságok napvilágra kerülésének száma az inkább a következmények számbavételével és azok súlyosságával van összefüggésben. Ha szájára vesz a falu vagy ha pellengérre állítanak egy időben nem elvégzett feladatért sokat veszítünk korábban megszerzett presztízsünkből. Az emberek inkább választják a békés tudatlanságot, semmint a hogy olyan helyzetekbe kerüljenek, amelyből csak szakítás vagy  nyílt összetűzés a kivezető út.

A kölcsönös hazugságok hálójában maradnak meg barátaink, házastársunk vagy fontosabb munkahelyi kapcsolatunk. A tét nagy.

Megéri hazudni?

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése