2011. október 11., kedd

Must vagy soha

Csípősek,  füstösek már a reggelek. Most múlik a nyár, most múlik csendesen. A szüret után a mustnak is eljött az ideje.  Most válnak el az ízek, a színek, a cukor és sav. A mustban most karcosodik az évjárat. Ahogy a must cukor foka megmutatja, hogy mivé forr ki a bor, úgy tervezik, igazítják  a javítás lehetőségét a gazdák: kóstolják  a savasságát,  nézik a színe változtatását, de nagy csodák már nincsenek. A must a szőlő jelene. Múltja a szőlőtőke. A tőke, ami helyhez kötött, termését meghatározza a talaj, a klíma, a gondoskodás és az idő amit  ráfordítottak. A must híd a szőlő lehető legszebb jövője felé. A mustban dől el, hogy hol lesz a helye a bornak a polcon , az asztalon.

Az embernek is van tőkéje, de az a szőlővel ellentétben nem röghöz kötött. Életét nem a múltja szabja meg  és nem  a jövője határozza meg, hanem a jelene.  Az indítja el jövője felé, amiket a mostani élethelyzetében kigondol, megérez, megcsinál.  

Az ember érzelmi és szellemi tőkéje jó esetben nem függ környezetétől, az időjárástól.Mobilis, szabad lény, aki változtatni tud helyzetén. Ha akarja kilép, belép, összejön, elválik, megvesz, elad, felvesz , átad, felmér, kalkulál, tanul. Ha úgy dönt panaszkodik, mereng, álmodozik és marad.

A most kigondolt, a most-ban elindult folyamatok azok, amelyek segítségünkre lesznek a jövőbeli  énünkhöz megtalálni az utat. Sokan elbagatelizálják a most jelentőségét. Fókuszálnak a jövőre, siratják  múltjukat, de elfelejtik megélni a most perceit. Milyen íze van a jelennek? Túl savanyú? Édes? Talán keserű? 

Ahogy a gazdák óvva vigyázzák ebben a rövid időszakban a must változását, úgy kellene a saját formálódásainkat jó gazda módjára figyelemmel követni, az érkező jeleket helyesen kódolni.

A Mitől félek? Mi a félelmem alapja? Mi inspirál? Mi repít? Kérdések választ adnak az elinduláshoz, de az alakulási, változási  a folyamat idejét kihagyni, lerövidíteni, mondhatni megúszni nem lehet. Mert a csendes időszak változásai alatt  forrja ki magát a lényegünk.
Személyes tapasztalataink, emlékezetes perceink mind olyan helyzetekből adódnak össze, amelyeket egyszer vagy többször megéltünk, átéltünk már. Ezekhez viszonyítjuk döntéseinket. A kiforrott gondolatok és formák mögött mindig tudatos, letisztult érzések  vannak.

Savanyú a szőlő, mondják, arra aki irigy. Pedig mindannyian vágyunk egy finom falatra, egy könnyen leszakítható édes szőlőszemre. A nagyobb célok felé vezető útat a vágyak dédelgetése tölti ki. Figyeljünk a vágyainkra, mert mint a must, az is most múlik, de aminek mennie kell, engedjük hadd menjen.

Te milyen bor lennél? 

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése