2012. április 10., kedd

Cosmo és az F betűs szavak


40 éves a brit a Cosmo. És ezt  nem átallja egy 40 éves nő öntudatával hirdetni magáról. Büszkén kampányol és még támogatják is. Az eredetileg amerikai női magazint 1972-ben adták ki ez először a szigetországban, célul tűzve ki, hogy bikinis csajokkal reklámozza önön magát-nőknek. Azzal a céllal, hogy  olvasóközönségét megtanítsa az új idők új kihívásaira. A szigetországi Cosmopolitan magazin, olyan F betűs szavakkal tűzdelt címlapokkal kezdte döngetni a társadalmi nyilvánosság határait-mint, feminizmus, függetlenség, felelősség, faji megkülönböztetés, fogyasztás,- amelyek sok nő számára családon belül, még ma is tabunak számítanak.

Amíg  a második nem,  a született feleségek számára a gyermeki létből a férjhezmenetel volt az egyetlen üdvözítő út a 60-as évekig, addigra a 70-es években Helen Gurley Brown vezetésével, az újság a feminizmus zászlaját bontogatva próbált eljutni a nőkhöz. Olyan szavakat és jelenségeket ismertetve, amelyek ördögtől valónak számítottak egy zárt, önellátó családi életre épülő társadalomban. De a világ gyorsabban változott, mint a családmodell. Hiányoztak az otthoni minták. Az olvasó nőknek a függetlenségről és önállóságról, munkavállalásról és  jogaikról egyenlő fizetésről és a felelősségvállalásról csak újságban, könyvekben írtak, filmekben mutattak be. Célközönségük azok a nők voltak elsődlegesen, akik a gyermeki létből felnőtt léthez akartak felnőni.  

1972-ben az Emerson, Lake&Palmer, Yes, Black Sabbath , Rolling Stones és a Genezis döngette a sikerlistákat külföldön, míg itthon Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, a Locomotív és az Omega  volt a befutó. Míg a müncheni olimpián jól szerepeltek a sportolóink, addig terrorizmusról szó sem lehetett a hazai hírekben. Míg külföldön a Charlie Angyalai voltak a legnépszerűbb csajok, addig  itthon néhány televízió tulajdonos és a szomszédok figyelmét a Táncdalfesztivál és a Jó estét nyár jó estét szerelem kötötte le Harsányi Gáborral és Tordai Terivel a főszerepben. Az öntudatos, vagány és  sikeres nők helyett, nők a pult mögött, vagy a kórház a város szélén álltak helyt. Azokat nőket mutatták be, akik mindent elhisznek a férfiaknak, csak hogy boldogok legyenek. Fontos volt, hogy központilag is támogassák ezt a hitet. De, aki feltétlenül  hisz az nagyon sokszor csalódik "Hinni akarunk valamiben, és vannak, akik ezzel nagyon visszaélnek”.

A nemzetközi magazinokban 1960 óta felvilágosító cikkek jelentek meg a testi higiéniáról és testápolásról, az udvarlásról, szexről és egyéb hálószobai ötletekről, párkapcsolati válságról, szót emeltek a megelőzésről és fertőzésekről, a gyerekvállalásról és az abortuszról, a házasság értelméről, a környezetvédelemről, de a női vállalkozásokról is. Itthon még csak akkor kezdték az első komfortos lakóházakat felhúzni a vidéki városokban, és a fürdőszoba inkább státuszszimbólum volt, sem mint rendszeres használati hely. A kollégiumokban, laktanyákban még nevelőtiszt mellett is akadozott a nylon bugyik alatti  testápolás gyakorlása. A testiségről nem is beszélve. Fogamzásgátlás tabu volt, a lányanyákat kitagadta a falu, de az abortuszra és a nevelőintézeti gyermekotthonokra egész ellátórendszer épült.

Nyilvánosan  csak a 80-es években jelent meg néhány cikk az Ifjúsági Magazinban a csókolózásról. Veres Pali bácsi, Lux Elvira munkásságán alapuló  további felvilágosító cikkek  hiányát a magyar társadalomban a mai napig érezzük. A 90-es évekig a testiségről, lelki kapcsolatokról szó sem esett nyilvánosan, így ebbe a feudális sötétségbe betörő színes újságok  látványos megoldásokat nem hoztak. Rohamtempóban, a lemaradók frusztráltságával siettek előre olvasottságot növelve a szerkesztők. Érthető ugye, mert sok évtizednyi hallgatást kellett rekord idő alatt kompenzálniuk, de a fénysebességgel érkező információk elhomályosították a sötétségből a valóságba vezető utat. Büszkén hallgatva a testi és lelki fejlődés lehetőségeiről, egyik évről a másikra már a porno ipar fővárosaként emlegetnek minket. Kevesen csodálkoznak ma már,ha 11 évesek hamarabb érdeklődnek a francázásról, sem mint őszintén beszélnének róla a testi dolgokról otthon.

A mai gyerekek szülei ugyanolyan ambivalensen viszonyulnak saját testükhöz, mint szüleik tették. A mai gyerekek,  a 21. században mosdatlanul érkeznek az óvodába, néha tetvesek az iskolában, és csak ezért  mert a szüleik nem törődnek azzal, hogy megtanítsák az alapvető tisztálkodási szokásokra, igényekre és úgy engedjék közösségbe. Pedagógusok járnak óvodákból, iskolákból családokhoz és szétesett zavart, önmagukból kifordult anyukák ülnek otthon. Nem tudják mi történt velük. Terhesek lettek, férjhez mentek, mert kellett. De hogy hogyan legyenek igényesebbek magukkal szemben azt nem tudják. Mit várunk a gyerektől ezek után? Két ember, ha összeáll, azt hiszik már felnőttek, azt hiszik, hogy önálló életet élnek.  Pedig kiszolgáltatottak. Ők nyilván nem olvassák sem ezt cikket, sem Cosmot. De nézik a VV-t és arra építenek. Mert az a modell, abban hisznek. Ahelyett, hogy új idők, új Családi köre, új Pali bácsiját propagálnák a tv-ben.  Hogy ha ebben a formában,de minél nagyobb nyilvánosság ismerje meg, hogy mi van a szex előtt, alatt és után, ha az van előbb. Hiába a kommunikációs forradalom, ha nem tudunk beszélni erről.

Most akkor mi a cél? Mit mond a 40 éves  Cosmo? Függetlenség vagy férjhezmenetel külön-külön vagy párkapcsolat és önállóság együtt? A statisztikák szerint mára vegyes a kép. Aki megismeri, megtudja mi is a felelősség, az szépen csendben meg akarja úszni azt. A tudással járó felelősséget ugyanis az érintettek sokszor nem akarják felvállalni. Halogatják, hogy nehogy részesei legyenek a közös életnek, a hagyománynak. Hát akkor hiába a sok felvilágosítás, hiába a sok F betűs cikk a függetlenségről, ha nem érzik az önerőt egy új tradíció közös kialakításában?

Úgy tűnik napjaink napjaink F betűje a flexibilitás helyett fogolydilemma. Mivel a tradicionális keretekből  a vagyon és a gyerek maradt, a 20-40 éves generáció igyekszik kitolni például a gyerekvállalás idejét is. A párok 5-10 évig járnak, aztán mindenki választ, valaki mást. Vagy élnek magukban, bele a  nagyvilágba, addig míg meg tudja tartani azt az életszínvonalat, amire vágynak. Az egyedülálló háztartások száma évről évre emelkedik száma is itthon és a világon máshol is. Bár fontos tény, hogy az egyedül élők nemek szerinti aránya változik.

Míg az önálló, 20-40 éves nők egzisztenciálisan stabilabb háttérrel rendelkeznek, mert  a férjhezmenetelig igyekeznek iskolákat befejezni, lakáshoz jutni, addig ugyanez a férfiakról nem mondható el. Ebben a korban az egyedülálló, nőtlen férfiak ugyanis vagy a szüleik által biztosított anyagi körülményekre alapoznak, vagy válás után vannak és az újrakezdéssel próbálkoznak. A párkapcsolati esélyeik így igen alacsonyak azoknál a nőknél, akik  önállóan teremtették meg maguknak az életfeltételeket.

A diplomás vagyonos férfiak esetében, legyenek csak cseppet is szebbek az ördögnél, pedig kevésbé beszélhetünk függetlenségről, ugyanis többségük, tartósabb házasságban él a statisztikák szerint, mint a nem diplomás társaik. A kutatók szerint azért, mert a magas jövedelem és a diploma együttesen nagyobb értéknek számít a kapcsolati  Cosmo görlök számára is, még akkor is ha ezért jóval elnézőbbnek kell lenni partnerükkel. A diplomás férfiak amúgy sem maradnak sokáig egyedülállók a párkapcsolati piacon hamar újból elkelnek. Úgy tűnik hiába a feminizmus, válság idején a férjhezmenetel még mindig erősebb értéket képvisel a szűkös piacon, mint a függetlenség kiszámíthatatlansága a 40 évesek körében.  
Lépni vagy nem lépni. Kérdés?
Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése