2013. december 29., vasárnap

Szeretet.éhség

Szeretetünnep, adakozásra felhívó szlogenek, érzelmi húrokat pengető charity és reality show-k utcán és otthon. Ügyelünk a részletekre. Figyelünk  az ünnepi hangulatra. Igyekszünk tompítani a tátongó hiányt. Egy kis cukormáz, egy díszes csomagolás. Szalag is mehet?! Minden felbukkanó érzés, egy jelzés. Jelzés arról, hogy túl,felül, alul vagy éppen nem megfelelően értékeljük az adott helyzetet. Hol rezeg meg az érzelmi skála?

Adj! Nem adok!  Adok. Miből?!

Érdekes, hogy van a szeretetnek ünnepe, vallása, vannak ortodox és kevésbé szigorú hívei, de mindenki alapjogként követeli magának. Pedig a szeretet  nem számít alapérzelemnek a pszichológiában – öröm, szomorúság, düh, undor, félelem, meglepődés igen – a  bizalom és a megvetés  is vált ki reakciót egyes agyi központokban, bár szeretetközpont, hát az  nincs az agyban. A szeretet biológiailag nincs belénk kódolva. Mert tanuljuk, ha tudjuk. Mégis, hasonlóan a fizikai fájdalomhoz, gyönyörhöz valahol érezzük. És éhezzük. Éhezünk a jóra, a szeretetre, mint egy falat kenyérre.

A szeretet nem ösztönös cselekvés, nem inger, hanem tanulási folyamat. Családban, közösségben, úton-útfélen. Nem magányos, nem hit, segítő, erkölcs, törvény könyvekből megszerezhető, hanem egymás által, emberi  interakciók  során  elsajátított tudás. Az okos szeretetnek ezek után már –már művészi szintje is leledzik. Ott ahol igazán, széles körben művelik is az igazán fenntartható , újrahasznosítható a társadalomba. A charity saját magunknál kezdődik, aztán majd jön rá az áldás is.  

Talán ezért is olyan fontos mindig emlékezni és emlékeztetni a szeretetre, az intimitásra, mert magunktól nem mindig vesszük észre. Nem gondozzuk, nem törődnünk vele, nem adunk bele. Természetesnek vesszük, csak akkor nem vesszük észre, ha feszít, nyom, szúr. Maró éhség ez. Igazi savazós, akár gyomorfekélyig is. Infantilisan toporzékolva követeljük az igazat,’ szakíts ha bírsz’!

Nem, nem mondjuk ki, hogy mások szeretetemorzsái  utáni  makacs kuncsorgásunk tulajdonképpen  saját belső szeretetérzésünk utáni vágyakozásunkról szól a storynk.  Erről próbáljuk ügyesen elterelni, hárítani  a figyelmet a közben egyre növekvő éhséggel. Nem, nem mondjuk ki. Találja ki a másik, ha szeret - naná!  Büszkék vagyunk, vagy sértettek, vagy nagyravágyók, vagy kicsik.  A magányba zárt lélek zaklatottan, korgón, éhesen keresi a kontaktust a külvilággal, amíg bírja cérnával. Aztán fel is adhatja. Az ember társas lény, a magányba csak menekül. Elvadul. Igazi kemény meló a társaas magányba zárult gondolatokat és félelmeket újra megnyitni, megszelídíteni.

Nehéz terep a szeretet. A szeretet és az intimitás kéz a kézben járnak, ez a boldogságkeresők igazi aduásza. Ahol  van szeretet ott van boldogság is.  Akik azt hiszik, a másiknál van a kulcs, igyekeznek biztosra menni, mindenkiben megtalálni.  A másikkal csupán ketten vettek jegyet utazásra az ismeretlenbe.

Sonja Lyubomirsky amerikai kutatásai szerint a boldogságszintet 50%-ban genetikai adottságaink, 10 %-ban környezeti adottságaink, 40%-ban pedig szándékos tetteink határozzák meg. A 40%-ból azonban mutatnak rá a kritikusai, nagyon is hiányzik a véletlen, mint tényező. A steril klinikai számokat a valósági sokszor felülírja. Meg a felejtés.

Tim Wilson (Virginiai Egyetem) és Dan Gilbert (Harvard Egyetem) professzorok elvégeztek egy kísérletsorozatot, amelyben kimutatták, hogy a legnagyobb hibánk annak túlbecsülésében rejlik, hogy milyen sokáig és milyen erősen fog hatni ránk egy adott negatív életesemény. Túlbecsüljük, a szakítás, gyász, munkahely elvesztése okozta érzéseinket. Felnagyítjuk, de nem látjuk előre, hogy nem fog állandóan azon járni az eszünk. Pedig elmúlik,az is mint minden. Mégis képtelenek vagyunk helyesen, reálisan  felmérni annak a fordulópontnak a hatásait, amelyről éppen gondolkodunk.

A második olyan tényező, amely rossz irányba befolyásolja saját  jóslásainkat, az az hogy rendszeresen alábecsüljük annak erejét, amit Gilbert és Wilson „pszichés immunrendszerünknek” nevezett. A kutatásaik során kiderült, hogy  testünk védekező sejtjeihez hasonlóan, amelyek a kórokozóktól és a betegségektől védenek, úgy  pszichésen is rengeteg alábecsült vagy előre nem látott tudásunk és tehetségünk van meg és elmagyarázni a kudarcainkat. Ez a képesség az, amely révén megvédjük magunkat attól, hogy elbukjunk. Amikor stressz ér bennünket, vagy rossz dolgokkal kell szembesülnünk. Az ember szereti elfelejteni, hogy egészen rugalmas, és képes  arra, hogy gyorsan bagatellizálja, kimagyarázza vagy kizárja a negatív élményeket, illetve valamilyen pozitív dologgá alakítja át őket.

A szeretet mellett a tehetetlenség és az optimizmus is tanulható – egy bizonyos fokig.  Ahol nem tanítják a kölcsönös együttműködést, ahol a kudarckerülés és a tehetetlenség kódolva van a mindennapokban és az oktatásban,  ott könnyű a szeretettel és annak hiányával manipulálni. Pénzzel minden megváltható, elvonással büntethető.

Ahol  szükséglet, vágy, kívánság  van, arra megoldások is vannak tartja a közgazdaságtan. Mind jobban beletanulunk ebbe a spirálba. Az éhező/fogyasztó részére, tudatosság hiányában a gagyi és sablonos is jobb, mint a  semmi - tarja az általános nézet. Az olcsó, erőszakos megoldások dömpingje készen házhoz is szállít, netről rendelhető. Egyszerre  pazarló és hiányos. De legalább gondolkodni és felelősséget vállalni nem kell. All in.

Az éhségoltás hamis illúzióval, fényevéssel is működik, a valódi értékek megtapasztalásának helyett. Önbecsülés hiányában egyszerűbb  szeretetkurvák, érzelmi vámpírok társaságában vergődni,  mint rákérdezni arra, hogy mi mindent tettünk azért, hogy most ebben a helyzetben élünk. Jönnek a kifogások: lsd fent. Aki azt hiszi, nem érdemli meg, az hárít. Gyermekként zárja el magát a felnőtt világtól.  Gyermekként követel. Nem okos, nem bölcs még. Gyáva? Egyszerre kerüli a magányt és menekül a magányba.
Egyszer úgyis felelős lesz a rózsáért. És magáért.
Egyedül nem megy. Hogyan tovább?  Meddig éhezel?

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése