2012. augusztus 8., szerda

Holiday






Láblógatás.Tapétázás. Szigetelés. Utcabálok. Rekreáció. Aktív pihenés. Világjárás. Hello tourist! Felújítás. Feltöltődés. Kikapcsolás. Lefedettség. Házon kívül. Csomagolás. Teli bőrönd. Üres kamra.

"Nyáron nyaralok, télen telelek". Görögbe, törökbe, olaszba vagy spanyolba vágyunk. Oh jaj,  tengerre magyar! Vagy éppen  "mindig magasabbra" -  hegynek fel! Milliónyi lehetőség, amelyek "szárnyakat adnak" vágyainknak. Pro és kontra érvek  mellett  ott van még a mettől meddig ér a takarónk kérdése.  Közel vagyunk vagy távol, mindegy is már. De hogy ki és mi dönti el az úti célt a pénztárcánk, a preferenciáink, a barátaink kevesen tudják. A lényeg, hogy  döntsünk: pihenünk-e végre vagy sem.

Aki dönt, az tervez is. Hamar kiderül, hogy  milyen szempontokat veszünk figyelembe döntéseinknél. Készen hozott panelekkel vagyunk elégedettek és csillogó brosúrákhoz vonzódunk, mert azok nagyon kényelmesek. Vagy kimerészkedünk a komfortzónánkon túlra és mindenképp másképp csinálja. Másképp mint mások.

Van olyan része a világnak, ahol a megélhetésért igazi self made man módjára- make money - pénzt csinálnak. Ők azokon a napokon amikor  nem dolgoznak, akkor holidayra mennek. Megszentelik a napokat. A cél így szentesíti az eszközt, mert látták, hogy ez jó. Megtérül,  egészen jól.

Mi másképp csináljuk. Mi évközben vagány módon pénzt  keresünk. Lehetőleg látványosan és jó sokáig, ha megunjuk a mókuskerékben való  bűvészkedést, a kreatív  ügyködést és a felmutatható eredmény  monotóniáját, hát  akkor beállítjuk az outlookot és hisztisen szabadságra megyünk. De mi van a szabadságos tömb alatt?  

Önellátás és önámítás. Egyszerűen kiszámítható, irracionális döntések sorozatát éljük.  A szomszéd fűje zöldebb, a szomszéd és a celebek nyaralása pihentetőbb. Hitelesebb. Talán  már nem svájci frankos, de mégis jobban hiszünk neki.

Legtöbben persze nem tudjuk mit akarunk. Titokban magányos, lakatlan bounty szigetre vágyunk, és aztán  befizetünk egy menő üdülőfaluba akciós voucherrel, mert az még elmegy. Bízunk benne, hogy ott steril  a wc és nem ázik a sátor. Fél méteren belül viszont ott a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó decibel és a naptejtől gyulladt és szőrtüszősök aránya. Szociális panoráma. Pihegtető nyaralás a túlzsúfolt törülköző rengetegben.

Addig  nem látjuk át a napernyő kontextust, addig amíg nem tudjuk pontosan, hogy mit és hol szeretnénk. Addig  valami hasonló helyen szeretnénk kiterülni, mert ennyi ember nem tévedhet.

Manipulálás az életünk. Miközben hőzöngve a racionalitásunkat emlegetjük, rá kell jönnünk, hogy nincs bennünk abszolút értékmérő. Viszonylagos és  rövidtávú  előnyökre összpontosítunk. Minden relatív. "Nekem a Balaton a Riviéra." Csalira bukó kishalak vagyunk,a kiknek nem kell sokszor elhúzni a villantóst, hogy ráharapjunk az első alkalommal.


Íme  két halmaz. Nézzük meg  a középső körök méretét! Egyik nagyobb, másik kisebb. Mert amint nagyobb körök közé helyezzük, kisebbnek látszik, míg a kisebb körök között nagyobbnak. A középső kör persze mindkét ábrán ugyanakkora, de a környezettől függ, hogy mekkorának látjuk. Agyunk pedig ilyen egyszerűen működik, legyen szó nyaralásról, iskolaválasztásról vagy az érzelmekről, attitüdökről. Eltérő szempontok, eltérő látásmód, pedig az állítás ugyan az. Mekkorának látjuk magunkat az a környezetünktől is függ.

Mindig összehasonlítjuk az egyik állást  a másikkal vagy az egyik nyaralást  másik nyaralással. Melyikkel járunk jobban? A viszonylagosságot könnyű megérteni,  de azt már kevésbé, hogy miért az egymással könnyebben összevethetőeket hasonlítgatjuk egymással és elegánsan átsiklunk azokon, amelyeket nehéz összevetni.

Akiben érdeklődést kívánunk felkelteni, az nehezebben tud minket értékelni viszonyítási alap nélkül. A viszonylagosság ugyanis sokat segíti döntéseinket az életben, de szerencsétlenséget is okozhat ha összehasonlítjuk  sorsunkat másokéval.  Mert az féltékenység és irigység melegágya. 

A viszonyítás okozta gyarló irigység ellenszere az, ha időben checkoljuk köreinket és lehetőleg kisebb  körben mozgunk. Ezáltal relatíve boldogabbak  lehetünk, legalábbis azt mondják.

Idén voltál már nyaralni?

Coaching és Tanulás. Tréning és Tanfolyam. Saját Tálca. Saját Önérték.



1 megjegyzés:

  1. Bella vagy Rebella, azaz a fürtös fehér vagy a renitens fekete birka. Gyakorlatilag ez a tömegek választása.

    VálaszTörlés